Loading...

Details activiteit

Wil je aanmelden? Klik hier

Pic

Details activiteit

24 aug
Vleermuizen infoavond in het fort van Oelegem
Afspreektijden
  • zaterdag 24 augustus
    • 19:00 De Central Bosuil 138 Deurne
    • Einde 22:00 De Central
Prijzen
Activiteit: € 14,00 + 1 dagdeel
Vervoer en infoavond
Extra informatie
Niet rolstoeltoegankelijk!
Begeleiders
imageBritt Van Dijck
0498863308

Inschrijven

Na inschrijving kan je nog steeds terug uitschrijven tot zaterdag 17 augustus 00:00

INSCHRIJVEN

Trek warme kleding aan voor in het fort! En eventueel een zaklamp of het lichtje op je gsm. 

Iets meer dan honderd jaar geleden, begin de jaren 1900, voelde men een oorlog nabijkomen. Daarom bouwde men rond Antwerpen een ring van forten die de stad moest beschermen. Zo’n fort is een goed versterkt en bewapend gebouw dat door soldaten bemand werd.

Het Fort in Oelegem, een stel gebouwen van ongewapend beton, was het laatst gebouwde en ook het meest belangrijke fort uit die ring.

Nadat ze zo’n 40 jaar in het bezit zijn geweest van het leger, werden de Antwerpse forten aan hun lot overgelaten. Mensen uit de buurt kwamen de leegstaande gebouwen plunderen. De forten werden hierdoor eerder ruïnes en de natuur kon er vrij zijn gang gaan. Op vele plaatsen begon het beton scheuren te vertonen waardoor regenwater kon binnendringen. Binnenin de onverwarmde gebouwen koelde het af tot zo’n 10 °C: een temperatuur zoals in een grot. Dit alles bleek een ideale omgeving te zijn voor vleermuizen om in te overwinteren.

Vanavond krijgen we info over deze gevleugelde vrienden en wandelen we door het fort. We trekken hier met de busjes heen.