Loading...

Blogbericht

Wil je aanmelden? Klik hier

Pic

Blogbericht

Interview met SIMON VAN GILS – teamverantwoordelijke team ASS

Welke studies hebt u genoten om bij De Vijver te komen werken?

Ik heb orthopedagogie gestudeerd. D.w.z. dat ik van opleiding opvoeder ben, dat ik kan werken met zowel kinderen als volwassenen.

Wie waren uw vorige werkgevers in het zorglandschap?

Mijn vorige werkgevers was Heder, vroeger noemde dat St. Jozef instituut, dat was op de Luchtbal. Dat is een instelling met voorzieningen voor mensen met een beperking. Mensen die in een rolstoel zitten of mensen die mentaal minder sterk zijn. Ik heb daar iets meer dan een jaar als teamleider gewerkt. In residentiële setting, waar mensen dus wonen en werken en daar was ik voor twee leefgroepen verantwoordelijk. Daarvoor heb ik nog bij pleegzorg en bij openluchtopvoeding gewerkt en daar heb ik zelf veel mobiele begeleiding gedaan. Dat is een beetje zoals Liese, die komen bij jou thuis Francis, dat is eigenlijk de job die ik tien jaar lang zelf gedaan heb.

Hoe verloopt de samenwerking met de trajectbegeleidster en de orthopedagoge van De Vijver?

Eigenlijk heel leuk. Voor ons team is Hilde onze trajectbegeleidster en is Bieke de orthopedagoge en eigenlijk vind ik dat heel leuk om met hen samen te werken. Met drie gaan wij minstens een maal per week samenzitten en bespreken wij hoe het is met de cliënten, hoe het met de begeleiders gaat. Op welke dingen wij moeten letten of wij dingen moeten veranderen en dat is dan heel leuk om met drie deze dingen samen te doen.

Hoe verloopt het werkoverleg met de begeleidsters die aan huis komen en welke doelstellingen wens je hiermee te bereiken de komende jaren?

Simon lacht. Amai Francis wat een vraag. Werkoverleg moet ik altijd heel goed plannen en afspreken met de begeleidster. De begeleiders en begeleidsters zijn heel veel onderweg, die zijn op huisbezoek. Per week moeten die jullie allemaal eens gezien hebben. Dus die zijn hier niet veel op het bureau. Ik moet dat altijd heel goed afspreken van wanneer kunnen wij eens samenzitten en dat lukt wel en dan is dat wel leuk hoor Francis want dan babbelen wij een beetje over de cliënten. Welke cliënten begeleidt gij en wat vindt je leuk of soms minder leuk. Hoe kunnen wij er voor zorgen iets dat minder leuk is toch ook wel leuk wordt soms is dat omdat mensen niet goed weten, wat gaan we nu juist doen of hoe gaan we dat juist doen en dan probeer ik daar een beetje bij te helpen. Misschien me je dit is eens proberen of dat proberen of heb je daar al aan gedacht, dus dat zijn dingen die we dan bespreken of ik vraag hoe het met de begeleider zelf is. Ik probeer elke keer te starten met de vraag ‘Hoe is het met u?’. Dan kan je soms al heel snel aan de mensen zien hoe dat het met hen is. Als die dan zeggen top, goed, dan weet dat er veel energie in zit en dat is plezant. Als dat iemand is die zegt ‘boh, ja cava, dan weet ge dat is iemand die met iets in zijn hoofd zit en niet goed weet hoe dat het eruit moet komen. Dan weet ik o.k. dan moet ik daar eens een keer naar vragen. Eigenlijk is het belangrijk dat onze begeleiders gelukkig zijn en dat die hun job graag doen. En ik moet daar voor zorgen in dat werkoverleg dat alles er is om er voor te zorgen dat die mensen hun job goed een graag kunnen doen. Als die mensen het graag doen dan is dat ook goed voor onze cliënten. Het is veel leuker dat een begeleider met veel plezier op huisbezoek gaat dan dat hij/zij denkt ja die Simon heeft dit of dat gezegd en ik heb daar geen tijd voor of geen zin in. Dat zijn dingen die dan niet goed lukken. Ik moet ervoor zorgen dat die begeleiders gelukkig zijn.

Gaan de wensen van de begeleiders met u samen steeds in vervulling?

Steeds, dat denk ik niet. Ik probeer zo veel mogelijk te luisteren naar de begeleiders en zo veel mogelijk te helpen waar ik kan, maar ik kan niet alles oplossen. Er zijn soms ook situaties, zaken waar ik ook niets kan aan doen en dat we soms moeten zeggen o.k. dat vinden wij eigenlijk niet zo leuk maar we gaan dat toch doen. Eigenlijk moet je dat een beetje als een weegschaal zien. Je hebt een weegschaal met leuke dingen en je hebt een weegschaal met soms minder leuke dingen. En eigenlijk moet je zorgen dat de leuke dingen altijd meer zijn dan de minder leuke dingen. Want als daarvoor zorgt dat er veel meer leuke dingen zijn dan minder leuke dingen dan vinden mensen het niet zo erg om af en toe iets te doen dat minder leuk is. Dat moet je wat in evenwicht houden. Ik zeg ook wel altijd tegen de begeleiders, als ze zeggen dat vind ik niet leuk of je moet er iets aan doen. Ik zal niet snel zeggen o.k. ik regel dat. Ik zal wel zeggen o.k. we gaan samen kijken wat we daaraan kunnen doen. Dat vind ik belangrijk. Mensen moeten zelf ook een beetje mee willen nadenken over hoe dat we iets kunnen veranderen.

Wat is uw gezinssamenstelling en is er nog tijd voor hobby’s?

Ik heb een vrouw Eline en ik heb ook twee kindjes. Ik heb een zoontje van acht jaar en die heet Fin en ik heb een dochter Ella en die is vijf jaar. Dat zijn nog twee jonge kindjes en daar kruipt veel tijd in. Maar kindjes op zich zijn wel leuk. Daarnaast speel ik zelf voetbal. Dus ik voetbal een keer in de week. Ik geef ook voetbaltraining. Ik geef ook voetbaltraining aan mijn zoontje want die voetbalt ook en geef dan nog training aan zijn ploegje ook. En ik rij ook heel graag met de koersfiets. Als het echt goed weer is dan probeer ik een of twee keer per week met de koersfiets te gaan rijden.

Volgt u regelmatig bijscholing om uw werk van De Vijver nog te verbeteren?

 Ja, ik volg regelmatig bijscholingen. Wij meten dat allemaal hier doen. Wij zijn allemaal naar school geweest en hebben daar dingen geleerd maar, daar stopt het niet mee. Je moet altijd willen blijven leren. Wij hebben hier binnen De Vijver zelf veel mensen die heel veel kennen en kunnen. Dus we kunnen daarvan leren. Dat is een interne bijscholing maar daarnaast hebben wij ook mensen die wij van buitenaf laten komen van eens andere organisatie of school dat we zeggen we willen rond eden bepaald thema willen wij leren. Dus komt dat maar uitleggen aan ons. Dat doen we. En wat we ook nog doen is eigenlijk dat we soms kijken dat er andere organisaties of scholen zijn die zeggen , wij willen een lessenreeks organiseren over dit of dat thema dat ik dan bv. zeg dat is een interessant thema voor mezelf of voor een van de begeleiders en zeg jij mag nu die opleiding gaan volgen. Dan moeten wij bekijken binnen het team , dat we team heel sterk maken dat we aan iedereen nieuwe dingen leren. Maar dat wij ook af en toe apart eens iemand zeggen voor u is het wel eens goed dat jij dat eens mag gaan leren.

Wat is je lievelingseten dat activiteitenbegeleiders kunnen klaarmaken bij leuke feesten dat De Vijver organiseert?

Ik eet ontzettend graag spaghetti. Dat is iets dat je mij bij wijze van spreken elke dag mag geven en ik ga dat altijd met heel veel plezier opeten.

Hoe is de samenwerking met de algemene directeur van De Vijver en bereiken de vergaderingen de nodige resultaten die door de overheid zijn opgelegd?

Ik heb nog niet dikwijls met Griet moeten samenwerken. Griet is onze algemene directeur. Heb jij eens een keer met Griet gebabbeld? (Francis antwoordt) Ja. Griet is een madam, die kan gas geven. Die kan superhard werken. En ik vind dat wel heel interessant. Die heeft een idee. En we moeten er alles kunnen aan doen omdat idee uit te voeren. Ik vind dat wel heel interessant om te zien wat dat zij denkt en doet. Ik probeer daarin te helpen. Ik vind dat wij een goede samenwerking hebben en ik denk wel dat wij als De Vijver heel goed bezig zijn. Dat de overheid ook wel echt kan zien dat wij echt wel proberen zoveel mogelijk proberen te doen om voor alle mensen die wij begeleiden, ondersteunen of helpen daar zo goed mogelijk voor te zorgen.

Samen zorgend door het leven gaan waarbij u kleur zal brengen in het hart van cliënten zijn de belangrijkste troeven met uw werk gerealiseerd worden.

 Dat klopt volledig. Ik denk in zeker wat wij doen met onze thuisbegeleiding en bij de mensen thuis komen dat het heel belangrijk is om altijd goed te blijven samenwerken. Bv. Wij komen bij jullie thuis, dus dat is jullie thuis. Dan moeten wij kijken wat kunnen wij doen omdat zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarvoor hebben wij jullie ook heel hard nodig. Dat jullie kunnen zeggen hier of daar kan ik wat hulp gebruiken. Je moet eens meekijken naar dit of dat en dan moet een begeleider daar mee aan de slag kunnen gaan.